Пудел

Пудел
5 (100%)
1 гласувания
Предполага се, че с произход от Германия, пуделът е по-известен със своята асоциация с Франция. Както френското, така и германското име за тази порода се отнасят до силната й способност да лови и да извлича водолюбиви птици. Наричан още "френски пудел", тази порода всъщност се развива и постига славата си като ловен ретривър и цирк трик куче. Той също така за известно време беше използван, за да подуши известните гъби на трюфели. Пуделът вече е най-известен като интелигентен спътник и шоу състезател. Той е признат от Американския киноложки клуб през 1887 година.

Пуделът е умно и жизнерадостно куче, много податливо на обучение именно затова ги използват много като циркови артисти. Те се радват и отличават във всички видове дейности на открито, включително полеви изпитания, гъвкавост, летяща топка, рали, подчинение и други спортове на открито. Той остава квалифицирано куче за извличане и лов и процъфтява и в конформационния пръстен. Пуделите се славят като елегантни и стилни на външен вид и много любопитни по характер. Верни са на стопаните си, приспособяват се лесно и обичат децата.

Пуделите носят гъста козина с къдрава, влажна текстура. Тя не се хвърля, което прави породата отличен избор за хора, които страдат от алергии. Подстригването е задължително на 3-4 месеца, а различните прически варират в зависимост от това, дали кучето е изложбено или домашен любимец. Те могат да идват в цветове от черно, синьо, бяло, сиво, сребро, кафе-а-лайт, кафяво, кайсия или сметана.

Има четири вида пудел – голям, среден, малък и „играчка“. „Оригиналът“ е големият, така наречения „кралски“ пудел (от френското caniche royale). Той е и най-здрав от четирите разновидности.

Като цяло пуделът е здраво куче и ако се гледа добре живее дълго. За да е във форма трябва да се пази от затлъстяване, да се храни правилно и да се движи много. Средната продължителност на живота им е от 10 до 15 години.
0 КОМЕНТАРА

Вашият коментар

За да коментирате трябва да сте логнати. Това можете да го направите .