Превъзбудата при кучетата и как да се справим с нея

Превъзбудата при кучетата и как да се справим с нея
5 (100%)
1 гласувания
Всички сме виждали превъзбудени кучета. Те започват да скачат или да се въртят, когато собственика им се прибере вкъщи.Те се катерят по гостите и тичат навсякъде из къщата. Дърпат напред при разходка, пухтят и дишат тежко, нетърпеливи да стигнат до следващото нещо за душене. Те тичат из парка сякаш са хрътки на състезателна писта. Тези кучета са самото определение за „хиперактивни”.
Куче, което проявява такова вълнение, не е под контрол, и това може да бъде опасно и за кучето, и за хората. Ако кучето е достатъчно голямо, може да събаря мебели или дори и хора. Като стопанин вие трябва да предадете на кучето си енергия и увереност, спокойствие и покой, когато се върнете у дома си. Вашето куче може да не изглежда щастливо, но куче което седи тихо и ви гледа , когато се приберете у дома е много, много по-щастливо от куче, което подскача като топка.

Причини за превъзбудата
Това проблемно поведение е причинено от комбинация от излишна енергия и погрешно насочена привързаност. Едно прекалено възбудено куче по принцип не се упражнява достатъчно по време на разходка. В повечето случаи собствениците на кучето не просто не са направили нищо, за да прекратят нежеланото поведение, но са успели да направят точно обратното, като несъзнателно са го поощрили.
Естествена склонност на хората е да приписват собствените си емоции на кучетата и затова първата ни мисъл, като видим кучето да скача нагоре-надолу при завръщането ни у дома,е че то е много щастливо да ни види. И защо да не си помислим това ? Щастливите хора подскачат, когато са избрани за някаква игра или техният отбор е отбелязал точка. Хората също подскачат и когато танцуват, а хората танцуват предимно когато са щастливи.
И така, когато се приберем у дома, нашето куче ни поздравява, като скача нагоре-надолу или се върти, а нашата естествена реакция е също да се зарадваме и да поздравим кучето с уверенията, че и то ни е липсвало много. Всъщност в този случай ние просто даваме любов и внимание на нестабилно куче, а кучето получава само едно послание: „Харесвам те, когато се държиш по този начин”.

Как да се справим с превъзбудата
Първата стъпка към справянето с проблема е да пренебрегнете кучето си, когато проявява нежелано поведение. Когато се приберете, ако кучето започне да скача или да се върти, не го пипайте, не му говорете, не контактувайте с очи с него. Не приемайте кучето си, докато е превъзбудено. Вместо това се заемете с обичайните си връщане у дома. Оставете каквото носите и изчакайте, докато кучето ви се успокои, преди да му кажете „здравей” и да му дадете ласките си.
Този метод е необходим и ако кучето ви скача по гостите, но ще трябва да обучите и посетителите си. Любителите на кучета имат навика да търпят възбуденото поведение и да дават ласките си, може би от страх да не изглеждат груби. Като домакин вие трябва да образовате гостите си, като ги помолите да пренебрегват кучето, докато е възбудено. Уверете ги, че нито вие, нито кучето, ще го приемете лично, а по този начин помагат да го обучите.
Завръщането ви у дома по принцип е добра възможност да проверите собствената си енергия. Вашето куче е вашето огледало. Лесно ли се вълнувате или по принцип сте необуздани? Ако постоянно показвате превъзбуда, то вашето куче ще отразява това. Силното говорене, разстройването от дребни неща – всичко това подсказва на кучето ви че така се държите в тази къща.
Разбира се би трябвало да изгаряте излишната енергия на кучето ви, когато го водите на дълги, изтощителни разходки. Това е здравословен начин да фокусирате всичката тази енергия в придвижването напред с вас и по този начин да я използвате.Ако кучето ви е хиперактивно по време на разходка, може да му възложите работа, като му поставите раница. Това ще помогне кучето да се умори по-бързо, а теглото на раницата ще концентрира вниманието върху носенето й.
Друг начин да се опитате да успокоите превъзбудено куче е да въздействате на най-силния му сетивен орган – носа. Някои миризми като лавандулата, са успокояващи за хората. Кучетата са същите, само че са с много по развити носове. Посъветвайте се с вашия ветеринар, за да откриете какви миризми могат да свършат работа за кучето ви и кой начин на разпръскване е най-безопасен за него.
Превъзбудата може да изглежда относително безобиден проблем, но в дългосрочен план е по-добре да научите вашето куче да ви посреща спокойно и покорно и е по-здравословно да му позволите да използва тази излишна енергия по положителен и целенасочен начин. Едно скачащо, въртящо се и тичащо куче може да изглежда щастливо, но това е човешко възприемане. Едно спокойно и уравновесено куче е много по-щастливо.
0 КОМЕНТАРА

Вашият коментар

За да коментирате трябва да сте логнати. Това можете да го направите .