Прекомерното лаене и как да го преодолеем

Прекомерното лаене и как да го преодолеем
5 (100%)
1 гласувания
Това е прост житейски факт – кучетата лаят. Това е една от формите им на общуване,с много възможни причини и значения. Може да е просто отговор на внезапен стимул, като пощальона на вратата или да е молба за помощ. В глутницата обаче кучетата обикновено не общуват едно с друго чрез лаене. Вместо това, когато глутницата започне да лае, цялата група отговаряна някакъв външен стимул или заплаха.
Лаенето на кучето не трябва да бъде напълно спирано, разбира се, и е много полезно в подходящото време и място. Полицаите казват, че куче с дълбок, агресивно звъчащ лай е най-добрата домашна охранителна система в света. Кучетата използват лаенето, за да предупредят хората за други опасности, като пожар, а някои служебни кучета лаят, за да предупредят водачите си за здравни проблеми, като предстоящ епилиптичен пристъп или ниска кръвна захар.
Това са примери за подходящо време и място, но не искаме кучето ни да лае постоянно и без причина, нито да продължава да лае дълго, след като моментът е отминал. Такова прекомерно лаене може да увреди гласовите струни на вашето куче. Може да причини и проблеми със съседите.

Причини за прекомерното лаене
Както казах, кучетата лаят по много причини, но прекомерното лаене има множество причини, включително насъбрана енергия, объркване, тревога от раздяла или скука. Непрестанното лаене е начин за кучето да каже – „моите нужди не са задоволени” отново и отново. Трябва само да разберете кои нужди, за да коригираме поведението му и да задоволите тези потребности.

Как да се справим с прекомерното лаене
Първо преценете ситуацията, в която се случва. Ако кучето ви лае без да спре, когато не сте у дома, значи е признак на тревога от раздялата. Ключът към намаляването или отстраняването на лаенето, когато не сте у дома,е да се погрижите кучето да е уравновесено посредством упражнения, дисциплина и след това ласки. Упражнявайте кучето със здрава разходка преди да напуснете къщата, осигурете място, където то да ходи, когато не сте у дома, и показвате обичта си към него много след като сте се върнали и вашето куче е достигнало спокойно състояние.
Ако кучето лае, когато вие сте там, можете да направите много повече, за да се справите с проблема, като започнете с това да останете спокойни, докато се опитвате да поправите кучето. Доста често хората коригират поведението на кучето си, като викат „НЕ!”. Особено в случаи на лаене, това не води до никъде. Защо? Защото превъзбуденото куче не чува и не разбира, че го коригирате. По-скоро чува как вие се сключвате в лаенето, като издавате силен шум. Като се опитвате да поправите проблема с добавяне на още шум, просто окуражете поведението на кучето.
Започнете да поправяте кучето и да спирате лаенето с поглед, със звук като „тц” или с допир. Докато трае лаенето, трябва да продължи и поправянето,но спокойно и самоуверено. Можете да постигнете много по-добри резултати с едно много тихо „не”, което е ясно отправено към кучето, защото това звучи много по-близо до предупредително ръмжене, отколкото до силно лаене и не показва възбудено състояние от ваша страна.
Ако кучето ви продължава да лае при същите стимули дори след като сте се опитали да поправите поведението му, тогава обявете тези стимули за лично ваши. С други думи, използвайте своята енергия, език на лялото и намерение, за да насочите кучето в друга посока и да създадете ефективна бариера между него и причината за лаенето. Като отклонявате вниманието си от причината за лаенето, вие казвате на кучето си, че тази причината не ви притеснява.
Причината за лаенето дава също така много важна информация за душевното състояние на кучето ви. Ако то е в края на двора и непрекъснато лае по съседите, значи че е интелектуално задоволено от ставащото там и не е задоволено у дома. То търси вълнение и предизвикателство и го намира другаде. И още веднъж е време да проверите дали кучето получава достатъчно упражнения чрез разходката и дали има достатъчно интересни неща у дома, за да ги търси другаде. Ако нямате късмет да спрете прекомерното лаене сами, не се колебайте да повикате професионалист!
Както и дъвченето, лаенето е естествено поведение за кучетата, но може да се превърне в проблем, когато е прекомерно или идва в неподходящо време. В зависимост от основната причина, трябва да сте в състояние да поправите това поведение, като осигурите на кучето си задоволяване с упражнение, дисциплина и ласки.
0 КОМЕНТАРА

Вашият коментар

За да коментирате трябва да сте логнати. Това можете да го направите .