Немска овчарка

Немска овчарка
1 (20%)
1 гласувания
Германското овчарско куче, известно още като Alsatian, Deutscher Schäferhund или GSD, произхожда (както подсказва името) от Германия. Първоначалната им цел била да помагат за грижата на големи стада овце с техния силен лай, а не чрез традиционния метод на с овчарите да викат, но вместо това поддържаха ред чрез своето бързо, мрачно движение и силно поведение. Звучната преценка и стабилният темперамент се превръщат в отличителен белег на породата немска овчарка и ги кара да станат известни като отлични полицейски кучета, кучета за търсене и спасяване и кучета-водачи. Собствениците трябва да знаят, че защитата е естествена тенденция на немската овчарка. Кучетата трябва да се социализират и да се обучават от рано, за да научат разликата между гостоприемните и нежеланите гости. Немските овчари изискват много работа и място за бягане, и са най-подходящи за семейства, които имат време и енергия да се посветят на тяхното благосъстояние. Тези, които инвестират в правилното обучение и социализация на GSD, ще открият, че са възпитали отдаден и любящ семеен спътник.
Характеризира се със здрава костна система и добре развита мускулатура. Телосложението е хармонично и съразмерно развито, като тялото е здраво, стегнато, с плътно прилепнала към него козина. Главата е масивна, с клиновидна форма, широка черепна част и плоско чело. Носната гъба е голяма и черна. Челюстите са здрави и силни, с ножицовидна захапка. Ушите са високо поставени, с остри върхове, стърчащи нагоре и се изправят дори до седмия месец.Очите са тъмни и изразителни. Крайниците са прави и успоредно поставени, осигуряващи широка крачка с пълно разгъване на ставите. Нормалното движение е нисък приземен тръс. Космената покривка е средно дълга, гъста, груба, с плътно прилягащи косми, които на главата, ушите и предните страни на краката са по-къси. Окраската е сиво-кафеникава с различни оттенъци, гърбът е черен. Предпочитат се наситените тонове. Косъмът е светъл в основата и по-тъмен към върха.вис. холка: мъжки 60-65 сантиметра, женска 55-60 сантиметра; тегло: мъжки 36- 45 килограма, женска 27- 40 килограма. Понякога мъжките надвишават теглото си достигащи до 50 килограма.
Кучетата от тази порода са известни със своята привързаност и жертвоготовност за семейството, което се грижи за тях. Те защитават стопаните си с риск за собствения си живот, като същевременно са дисциплинирани, умни, игриви, недоверчиви към непознати хора, издръжливи на пътуване, безсъние и натоварване. Парадоксално е, че немските овчарки не нападат деца и даже много ги обичат. Враждебни са предимно към непознати хора.
За целите на националната сигурност немската овчарка е незаменима, заради силно развитото си обоняние, посредством което намира без усилие наркотици, някои боеприпаси и пресни следи при издирване на престъпници. Кучетата от породата са търпеливи, приспособими и излъчват самоувереност и самочувствие. Имат бърз бяг в тръс и удължена крачка без съществено поклащане на гръбната линия.
Кучетата от породата имат характер, което особено силно ги обвързва с човешкото семейство. Немската овчарка обединява най-добрите качества на всички породи кучета. Тя е вярно, много жизнено и издръжливо куче, с развит интелект, неподкупно, недоверчиво към непознати хора, бдително, смело и чудесен приятел, готово да защити своя господар с цената на живота си. Има добре развит отбранителен рефлекс. Изключително силното обоняние и отличният слух, вроденото чувство за борба и търпеливостта ѝ я правят незаменим помощник на полицаите, граничарите, митничарите, както и на армията. Тя е незаменим водач на слепи хора, спасител на затрупани от лавина или след земетресение, както и рудотърсач, газопроверител и други. В някои страни все още се използва за пазене на овчи стада. Немската овчарка е изключително чисто животно, поради което се отглежда в апартаменти въпреки големите си размери и е безупречен бодигард. Уравновесената ѝ нервна система, привързаността и безкористната ѝ любов я правят желан обитател на всеки дом.
Немските овчари не изискват специална грижа. Те са тежки обаче оставяйки пътека на козината си, където и да отиват и два пъти годишно издухат цялата си палто. Четкайте кучето няколко пъти седмично, за да намалите количеството козина, което пада върху подове и мебели, и четкайте ежедневно, когато кучето издуха палтото си. Къпете немската овчарка само когато той абсолютно се нуждае от това. По-честото къпане ще отстрани блясъка на косъма от етерични масла.
Проверявайте ушите на кучето седмично за признаци на дразнене, инфекция или натрупване на восък. Почиствайте с решение, одобрено от ветеринарен лекар и памучна топка - никога не използвайте памучен тампон в ушния канал на кучето. Режете ноктите веднъж месечно, и мийте зъбите му най-малко веднъж седмично, за да се предпазите от зъбен камък и да задържите дъха на кучето свеж.
0 КОМЕНТАРА

Вашият коментар

За да коментирате трябва да сте логнати. Това можете да го направите .