Колко помнят кучетата ?

Колко помнят кучетата ?
5 (100%)
5 гласувания
Много е важно да разберем как действа кучешката памет. Способността на кучетата да „живеят за момента” ги прави способни на обучение. Научните изследвания върху това как кучетата възприемат времето и си спомнят за събитията са ограничени. Относно спомени и време знаем , че кучетата са различни от хората. Принципно кучето не може да се върне назад във времето или да отиде напред в бъдещето по начина, по който може ние. Способността да се връщат определени спомени или да се предвиждат случки в бъдещето изглежда прекрасен дар, но в същото време тези човешки способности си имат цена – тревожност, вина и разкаяние.
Много хора са скиптични като им се каже, че кучетата живеят единствено в настоящето и че реалната продължителност на паметта им е много кратка – около 2-3 минути. Те винаги спорят че кучето им е обучено да връща топката и да я пуска в краката им всеки път щом я хване. Кучетата наистина помнят какво да правят, но не точно това се случва в мозъците им.
Запомнете че кучетата се учат как да реагират на команди и да угаждат на хората. Кучето може да знае как да отговаря на командата „донеси”, без да има спомен за конкретните събития, при които е научило тази команда. Вие може да помните всички подробности от този слънчев пролетен ден, в който сте научили кучето си да носи, но то няма да има спомен какъв е бил деня. Поне не по начина по който ще си спомняте вие.
Кучето помни хора и места според асоциациите, които има с тези хора и места. Асоциативната памет може да работи положително и отрицателно. Ако кучето има травмиращо поведение при ветеринар, след като се е возило в колата, то може да реагира на всички опити да се вози в кола със страх, докато тази асоциация не бъде заменена с нещо позитивно, като отиване в парка. Колкото по силна е асоциацията, толкова по трудно е да бъде заместена.
Кучетата са успели в 33 от 35 изпитвания. Това предполага, че кучетата имат нещо подобно на епизодична памет. Но колкото повече време минава , толкова по-трудно кучетата си припомнят действията. Но точно същото става и с човешката епизодична памет - ние бързо забравяме нещо, на което не сме обръщали внимание или не сме отдавали особено значение. Например, по-вероятно е да помните първата си целувка, отколкото някакви битови събития миналата седмица.

Експеримент:

Незаслужена е славата на кучетата, че имат къса памет и лесно се разсейват, твърди ново изследване, публикувано днес. Най-добрият приятел на човека всъщност може да спомни събития от близкото минало, казват учените в статия за списание Current Biology. Те са се фокусирали върху епизодичната памет на кучетата, т.е. способността им да се върнат мислено назад и да си спомнят подробности от едно събитие. Досега се знаеше, че хората и приматите имат такава памет, но това изследване за пръв път доказва, че и кучетата са надарени с нея.
„Не можем просто да ги попитаме „помниш ли какво стана тази сутрин?“, разказва основният автор на проучването Клаудия Фугаца. Затова екипът приложил необичайна техника, която позволява на кучетата да „отговорят“ чрез начина, по който реагират. 17 кучета от различни породи бил обучени да имитират човешкото поведение: човекът седи на стол, след това скача нагоре… и кучетата трябвало да повторят това действие по команда „Направи го“. Първо 17-те питомци били научени да изпълняват командата срещу награда. След това били приучени да останат легнали, независимо какво прави техният стопанин. А малко по-късно отново им била дадена заповед „Направи го“, за да повторят предишните действия на стопаните си, но без награда.
"По този метод кучетата могат да повторят действията на собствениците си дори 24 часа по-късно“, разказва Фугаца. По думите й командата „Направи го“, дадена след известен период от време, е равносилна на въпроса „Спомняш ли си какво направи твоя човек?“. След 24 часа обаче споменът започва да избледнява. Резултатите от проучването са първите доказателства за епизодична памет при кучетата, подчертава изследването. Експертите като цяло са разделени дали кучетата имат подобна памет – едните смятат, че, не, кучетата нямат съзнание за себе си и живеят в едно вечно настояще. Според други те все пак имат памет за минали събития, защото са животни със социално поведение. "Кучетата помнят много събития и това изследване показва, че ние сме на път да разберем в каква степен е силна паметта им", отбелязва Марк Бекоф, поведенчески експерт, който не е участвал в проучването.
0 КОМЕНТАРА

Вашият коментар

За да коментирате трябва да сте логнати. Това можете да го направите .