Какво трябва да знаем за ежедневните грижи

Какво трябва да знаем за ежедневните грижи
5 (100%)
3 гласувания
1. Как да къпем любимеца си
Честото къпане на вашето куче предразполага към дерматологични проблеми. През различните сезони препоръчителния брой къпания е лято - веднъж на месец, а зимата – на два до три месеца с шампоан за кучета. Препоръчваме, ако си е изцапало лапичките след разходка, забършете го с влажна кърпичка. При кучетата е нормално върху кожата да се образува защитен слой, който включва секрет отделящ се от кожните жлези и микроорганизми, присъстващи навсякъде около нас. При отмиване на този защитен слой се намалява защитната способност на кожата и това може да доведе до кожни болести. При нужда от по-чести почиствания, може да използвате предназначените сухи шампоани.

2. Внимавайте много с очите
При разходка или лов в очите попадат чужди тела, като семенца, прах и други, това може да се забележи по реакцията на окото - сълзене, зачервяване и болезненост. При подобни симптоми не разтривайте клепачите за да отстраните тези чужди тела, защото това може да причини допълнителни усложнения и допълнителна болка в кучето ви. Не можете да бъдете сигурни дали тези семена или непознати елементи не са остри и това да доведе до влошаване, затова ако нямате наблизо ветеринарен кабинет можете при домашни условия да опитате да промиете окото с физиологичен разтвор. Препоръчваме обаче да намерите специализирана помощ, за да сте сигурни за най-добрата грижа на домашният ви любимец.

3. Ранна грижа за ушите
Редовното почистване на ушите, избягват възпалителните процеси в ушите. Това дейстие се извършва само във видимата част на ухото и със специфичен дезинфекционен разтвор, който можете да закупите от ветеринарна аптека. Другото действие, което можем да извършим за да избегнем възпалителните процеси е посещението при ветеринарен лекар. Той отстранява ненужните косъмчета от ушния канал, предизвикващи задържане на секрет и са предпоставка за възпалителен процес. Породи, които са с клепнали, дълги уши или дългокосмести са най-предразположени към тези възпаления.

4. Миене на зъбите
Важно е кучето да бъде научено от ранна възраст, да позволява миенето на зъбите му с четка и паста, които са предназначени за това. Не бива да се позволява натрупване на зъбен камък при вашето куче, това би довело до стоматологични проблеми и болка. Редовно правете стоматологични прегледи при ветеринарен лекар, за да се избегнат парадонтозата, неприятния дъх и други болести по зъби и устна хигиена. При напредването на възрастта на кучето и ако не се обръща внимание, тези проблеми се задълбочават и може да доведат до засягане на зъби и дори изпадане. За допълнителна грижа се предлагат различни храни предназначени за подобряване на устната хигиена.

5. Внимавайте с дължината на ноктите
Дълги нокти на кучето, водят до проблеми в нормалното придвижване. Ако движението на домашния ви любимец е намалено, това ще доведе до травматизиране на тъканите около ноктите. При съмнение за няккой от тези проблеми се консултирайте с ветеринарния лекар и ако е необходимо, той ще подреже ноктите.

6. Как да се грижим за козината
Грижата за космената покривка на домашният ни любимец е свързана с използване на индивидуален гребен за сресване. Кожата е със значително по-добра хигиена след отстраняването на излишните косми. Ако не се грижим за космената покривка, неотстранените косми се натрупват, сплъстяват и могат да доведат до появата на дерматологични проблеми. Топлите месеци са най-трудни за дългокосместите породи котки и кучета, затова е необходимо да бъдат подстригвани. Ако не бъдат отстранени ненужните косми при котките, много често те започват да се ближат и има опасност от оформяне на космени топки и други проблеми в храносмилателната система.

7. Хигиена по време на разходка
Хигиената на домашният любимец е много важна. Редовно измивайте и подстригвайте при нужда областта около ануса, в противен случай може да доведе до засъхване на фекалии и дискомфорт. Грижата за хигиената е важна не само в дома, но и извън него. При всяка разходка почиствайте екскрементите на вашето куче, за да не замърсяваме околната среда и да не създаваме лоши практики.
0 КОМЕНТАРА

Вашият коментар

За да коментирате трябва да сте логнати. Това можете да го направите .