Как да научим кучето си да не скача

Как да научим кучето си да не скача
Дайте Вашия вот!
Кучетата скачат , за да кажат „здравей” или „добър ден” лице в лице с цел да се доближат до вашата глава, понеже са по ниски и няма как да застанете един срещу друг. Защо е така? Защото ние сме по-високи от тях! Когато кучетата се срещнат, те си подушват едно на друго лицата. Те обичат да правят същото нещо и когато ни поздравяват, затова е съвсем естествено кучетата да скачат върху нас и да се опитват да достигнат лицата ни, както и да получат нашето внимание. Кучетата са като хората всяко иска индивидуално внимание да му се отдели.

Ако се наведете, за да го посрещнете, ще предотвратите това да се научи да скача от малко. Дори и у дома го оставяйте с нашийника и лека каишка и като настъпите кайшката, ще му пречи да скача активно. Дайте му награда, когато застане на четири лапи или седне и му кажете „долу”, „на пода” или някаква друга дума по ваш избор, като едновременно с това кажете „не” или го накажете, ако скача. Трябва да бъдете безразлични, когато скача, и му дайте награда, когато застане на земята и чака, трябва да разбере, че ще бъде поущрено, едва когато ви посреща и не скача върху вас.

Няколко примера за различни сигуации

1. Ако кучето Ви вече знае как да сяда при зададена команда, опитайте следното. Когато кучето Ви започне да скача нагоре, застанете спокойно, погледнете право напред , кажете му да седне. След като седне клекнете до него и го погалете, похвалете го и му дайте от неговите любими лакомства. Ако не седне в продължение на 5-10 минути му обърнете гръб и така няма да може да ви скача отгоре, след като седне вече се обръщаме, клякаме до него и го награждаваме. Правете това по 4-5 пъти на ден за да може кучето да свикне с мисълта, че не трябва да скача.

2. За посрещането на стопанина ,когато се прибира,колкото повече той отбягва чакащото го куче (затваряйки вратата),толкова повече то се обърква. Някой да е виждал куче срещащо друго да бяга или да се крие при среща. Те "тушират"напрежението обръщайки се настрана или с гръб, но никога не бягат.Това трябва да направи и стопанина - отваря вратата,кучето го посреща възбудено, той застава спокойно настрана или гърбом към него (колкото по-силно е вълнението, толкова по-ясен трябва да е успокояващият сигнал) и изчаква. Щом то се успокои идват ласкавите думи и погалването.

3. След като вече кучето се е обучило с вас, време е да се научи и с останалите членове на семейството да се отнася по същия начин. Когато и с тях няма проблеми и не скача, поканете гости няколко пъти различни хора, за да може да се научи като цяло, че не трябва да се скача, дори и към чуждите хора.

Какво да Не правим когато учим кучето да не скача

1. Не удряйте кучето по задните му части или където и да било, по този начин ще го настойте негативно към влизащите хора.
2. Не го карайте на сила да сяда или ляга, трябва само да осъзнае това.
3. Не крещете на кучето, а се дръжте хладнокръвно и приятелски настроени.
4. Не го путайте назад, за да се махне от вас когато е скочило.
5. Не го бутайте с коляно когато е скочило на гърдите ви.
6. Не щипете предните му лапи или какъвто и да било друг начин, които да му причини болка.
7. Не го прегръщайте когато ви е скочил на гърдите дръжте се безразлично и му кажете да седне.
0 КОМЕНТАРА

Вашият коментар

За да коментирате трябва да сте логнати. Това можете да го направите .