Хранене на котките от раждането до остаряването

Хранене на котките от раждането до остаряването
Дайте Вашия вот!
Хранене при малките котенца
В сравнение с големите котки, малките се нуждаят от близо два пъти повече енергия на килограм тегло. Препоръчително е да бъдат напълно отбити от кърмене до 6-8-ма седмица и да започнат да ядат пълноценна и балансирана храна, която да подпомогне техния разтеж. Препоръчваме да се хранят 3-4 пъти на ден през този интензивен период и да имат на разположение прясна и чиста вода по всяко време. Ако се остави за няколко часа, овлажнялата суха или консервирана храна, държана на стайна температура, може да не се приеме от животните и дори да се развали. Затова неизядените порции трябва да се изхвърлят час след „сервирането” им. Това се отнася и за другите животни. Всякакви промени в храненето трябва да се правят постепенно, в продължение на 7-10-дневен период, за да бъдат избегнати храносмилателни разстройства. От настъпване на седмият месец до първата година от раждането си котето трябва да се храни два пъти на ден, а количеството храна, което му се дава, да е в съответствие с неговата жизненост и състояние. Ако забелязвате, че котката ви наддава килограми, намалете храната й. При всяко притеснение се консултирате с ветеринар, който може да помогне да определите състоянието на домашния ви любимец и да препоръча подходяща програма за намаляване на теглото.

Хранене при възрастните котки
Възрастните котки с нормална жизнена активност се нуждаят само от поддържаща диета. Хранителният им режим е съставен от пълноценни и балансирани продукти, предназначени за поддържане на теглото им или за прием по време на всички жизнени етапи. Котките трябва да се хранят като отделни индивиди. Има няколко фактори, влияещи на количеството храна, което е нужно за здравословното състояние на една котка, а те са: жизненост, температура на тялото и метаболизъм. При най-доброто състояние, животното поддържа пропорционално развито тяло и има очертана талия зад гръдния кош. Ребрата може да се напипат и са покрити от съвсем малко мастна тъкан. Тъй като котките нямат редовнп хранене по график, те трябва да имат достъп до храната си през целия ден. Както и при другите животни, много е важно да има постоянно чиста и прясна вода. Котките за разлика от кучетата се нуждаят от повече хранителни белтъци и по-различен баланс на хранителните вещества. Допълнителният таурин в храната е важен елемент както за котенцата, така и за големите котки. Заради това трябва да бъдат хранени с пълноценна и балансирана храна за котки и никога с такава за кучета. На възрастните екземпляри може да се дава храна за поддържане на теглото след едногодишна възраст, но такава диета не е подходяща за малки котенца, бременни или кърмещи котки. При еднакви условия, две котки с еднакви размери, възраст и жизненост може да се нуждаят от различно количество храна, просто защото имат различен метаболизъм. Апетитът на котката и общият прием на храна може да бъде променлив през различните дни. Загубата на апетит и отказът на храна не са проблем при възрастните котки. Ако това състояние обаче продължи няколко дни или се проявяват симптоми за наличие на болест, то тогава се обърнете към ветеринарния си лекар.

Хранене по време на бременност
Храненето е ключов фактор за поддържане здравето на котката, а важността му се увеличава още повече по време на бременност и кърмене. Храни, предназначени за поддържане на възрастни котки или за терапевтични нужди, в общия случай не са подходящи за бременни и кърмещи екземпляри. Храната трябва да е окачествена на етикета като пълноценна и балансирана за всички етапи от живота на животното, за растеж и при репродукция. Ако котката приема поддържаща храна преди раждането, трябва да се направи постепенна подмяна с такава, която е подходяща за периодите на репродукция и за времето на последната третина от бременността. През този специфичен етап котката може да покаже бавно, но стабилно увеличаване на теглото, както и повишен апетит. Промени в хормоналния баланс или в поведението, настъпващи по време на бременността, може да доведат до недояждане, преяждане или неприемане на храна. При все това, ако недояждането продължи или състоянието на женската започне рязко да се променя, тя трябва да се прегледа от ветеринарен лекар за здравословни проблеми. С наближаване на раждането котката може да изгуби и апетита си. Обикновено в рамките на 24 часа след раждането апетитът на женската бавно се възвръща.

Хранене по време на кърмене
Женските трябва да се хранят 2-3 пъти на ден и се нуждаят от прясна и чиста вода по всяко време. В периодите на кърмене сухата храна трябва да се сервира навлажнена, за да се увеличи приемът на храна и вода. По този начин и котенцата ще бъдат поощрени да започнат приемането на твърда храна. Когато малките са на 3-4 седмици, те започват да проявяват интерес към твърдата храна, а склонността на женската да кърми намалява. По няколко часа всеки ден на разположение на котенцата трябва да има навлажнена храна, сервирана в плитка купичка. При женски, които продължават да произвеждат мляко в значителни количества, увеличаването на млечната жлеза и дискомфортът могат да създадат проблем. Решението може да дойде като се ограничи храненето съгласно следните указания. В първия ден след отбиването майката не трябва да се храни, а само да й бъде осигурена чиста вода. Необходимо е котенцата да се отделят от майката и да им бъде предоставена храна и вода. Суха храна, намокрена с топла вода, може да стимулира техния апетит. На втория, третия и четвъртия ден след отбиването е препоръчително да се намали количеството храна за майката съответно на 1/4, 1/2 и 3/4 от обичайното. На петия ден приемът на храна на женската трябва да се възстанови до нивата от преди периода на бременността и кърменето.

Хранене през последните етапи от живота
Някои ветеринари смятат, че котките достигат старост на 12-годишна възраст. Други специалисти пък определят 15-годишните котки като „стари”. Когато възрастта на котката ви е между 12 и 15 години, следете за промени в поведението й. Възможно е дремките й да зачестяват. Някои възрастни дори спят по 18 часа на ден. Тъй като старата котка спи повече и се движи по-малко, тя може би се нуждае от по-малко калории. Вашият ветеринарен лекар ще ви предложи такъв вариант за намаляване на калорийния прием, който няма да я лишава от веществата, нужни на остаряващото й тяло. Колкото и изкушаващо да е подаването на храна от вашата маса, помислете за здравето на домашната си любимка. Прехранването й на тази възраст – особено с храни, богати на мазнини, всъщност означава да я обречете на затлъстяване и бъдещи здравословни проблеми.
0 КОМЕНТАРА

Вашият коментар

За да коментирате трябва да сте логнати. Това можете да го направите .