Да кастрираме ли кучето си

Да кастрираме ли кучето си
5 (100%)
4 гласувания
На много места кучетата осиновени от градски или общински приюти, трябва да са кастрирани преди да бъдат освободени и това обикновено е включено в таксата за осиновяване. Има изключения за регистрирани и лицензирани развъдници, но таксите по лиценза за непокътнато животно скоро и в България ще станат както на вън. На пример в Лос Анджелис данъка за кастрирано куче е 20 долара а за не кастрирано е 100 долара. Освен това всички кучета независимо дали са кастрирани или не подлежат на имплантиране на чип в тях.
Ако не сте професионален и отговорен развъждник, няма добро основание да не кастрирате кучето си. За разлика от хората, които се чифтосват по всяко време, мъжките кучета изпитват силен подтик когато наблизо има разгонени женски кучета, което се случва два пъти годишно. Обикновено между януари и март и отново между август и октомври. Иначе кучетата няма да знаят или да се интересуват какво пропускат.
Кастрирането на кучето може да е и по здравословно за него, особено при женските. Ранната стерилизация може да предотврати развитието на тумори на млечните жлези и инжекции в уринарния тракт. И за мъжките и за женските кучета премахването на хормоналните сигнали може да доведе до по-спокоен и предвидим начин на живот. Също така ще ги предпази от опитите да избягат по време на размножителния сезон и да Ви донесе неприятности и дори неочаквано кучило.
Финансово стерилизацията е малка инвестиция спрямо по-голямото отплащане в последствие и много приюти и клиники предлагат евтини или безплатни стерилизационни програми. А в някои приюти включват процедурата като част от таксата за осиновяване.
Най-важната причина за кастрацията обаче е кучешката свръхнаселеност. Между четири и пет милиона кучета и котки биват умъртвявани всяка година в USA заради свръхпопулация. По света има 600 милиона бездомни кучета. Стерилизацията е най-ефективният начин за борба с този проблем. В Германия на пример всеки собственик на домашен любимец и задължен да го кастрира. Поради тази причина в Германия няма такъв проблем с бездомните кучета какъвто имаме ние в България. В момента германците толкова са намалили проблема с бездомните кучета че в момента приемат кучета от другите приюти от други страни. В България виждаме постоянно обществените приюти как има някакви проблеми с тях, не отговарят на нормалните условия за препитание.
Когато става дума за това как да бъдете отговорен стопанин на куче, трябва да осигурите много неща - храна.подслон, обучение, любов и ласки. Но най-доброто нещо, което можете да направите за себеси и за кучето си е да гарантирате че няма да създадете нежелано поколение от кученца. Решението да кастрирате кучето не би трябвало да е трудно. Операцията е проста, безопасна и не е скъпа, а предотвратява появата на много проблеми при кучето.
0 КОМЕНТАРА

Вашият коментар

За да коментирате трябва да сте логнати. Това можете да го направите .