Акита ину

Акита ину
5 (100%)
1 гласувания
Акита ину или само Акита е японска порода кучета. „Акита“ е породата, а „ину“ означава „куче“ на японски. Името на породата идва от префектура Акита, от където произхождат тези кучета.

През XVIII век Акита навлиза в средите на японската аристокрация. Това се случва заради закона на върховния главнокомандващ генерал Цунайоши, който повелява строго наказание за убийство или даже удряне на Акита. Кучетата стават символ на щастие и процъфтяване за семейството, което съответства с религиозните обичаи на времето.

В Япония тази порода е едно от националните японски съкровища. Акитата е символ на предаността, незабравата и приятелството. Според японците подарена статуетка или кукла на акита носи много здраве и щастие. Добре отглежданите Акита са любезни с приятели и членове на семейството и се радват на човешкото съдействие. Те са донякъде резервирани към непознати и могат да бъдат изключително отбранителни и защитни за семейството си, ако са застрашени. Акита са известни, че са безстрашни, смели, интелигентни и приспособими, ако са добре социализирани. Тази порода е известна като агресивна към други кучета. Хелън Келер съобщава, че е донесла един от първите Акита в Съединените щати през 1937 г. Акита е член на работната група и е приета в Американския киноложки клуб през 1972 г.

Освен инстинктивните си ловни умения, Акита е била специално развъждана като куче, използвано за борба с други кучета в специално организирани състезания през 17-ти, 18-и и 19-ти век. Тъй като борбата с кучетата стана непопулярна и на места незаконна, Акита намери редица други начини да използва своите таланти. Породата продължава да се използва за лов на дива свиня, елен и друга голяма дивеч. Тя също е надежден куче пазач, полицейско куче и състезателно куче. И накрая, Акита е оценена като верен спътник. Чрез поколения селективно размножаване, днес Акита има по-голям размер и безстрашен дух. Той може да бъде донякъде упорит и да изисква твърдо, но добро лидерство от собственика си. Дружеството на Япония Акит ину Хозанчай е създадено през 1927 г., за да запази чистотата на породата Акита. През юли 1931 г., японското правителство определи Акита като едно от националните й съкровища. Акита е бил инструмент в Втората световна война, а породата се е увеличила популярно след войната, когато завръщането на американски военнослужещи довели Акита вкъщи на семействата си.

Височината в холката за мъжките е в диапазона 64 – 70 см, а за женските – 58 – 64 см. Масата варира между 38 и 50 кг. Те имат гъста, пухкава козина, която се разнася цяла година. Редовното подстригване и изчеткване могат да помогнат да поддържате здравословното състояние на козината

Акита ину е гордо, предано и силно куче, което го прави отличен пазач. Също така е спокойно и тихо куче (рядко лае). Породата е самоуверена и има силна воля, което понякога създава трудности в дресировката. Акита са враждебни към кучета от същия пол, както и към други по-малки животни. Разбира се добре с деца, но става недоверчиво в присъствие на непознати.

Акита не се нуждаят от луксозна козметика. Баните трябва да се дават веднъж на всеки два месеца или три месеца (по-често, ако кучето обича да се гмурка в калта), а ноктите трябва да се почистват веднъж месечно. Акита два или три пъти годишно те напълно ще си сменят палтата. Ежедневното или ежеседмичното почистване може да намали количеството козина, издухани около къщата.
0 КОМЕНТАРА

Вашият коментар

За да коментирате трябва да сте логнати. Това можете да го направите .